NK Marathon Groningen

Gepubliceerd op 4 januari 2019 om 15:59

Oudjaarsdag is voor de meeste mensen hartstikke normaal! Lekker oud & nieuw vieren en tot laat gezellig doen met vrienden en/of familie. Voor een marathonschaatser staat oudjaarsdag in een heel ander teken. Wanneer iedereen uitslaapt zat in de vroege ochtend van Nieuwjaarsdag de Belofterijder al in de auto en zaten de Topdivisie rijders en -sters op de fiets hun benen los te trappen. Het Nederlands Kampioenschap Marathon stond op de kalender. De strijd om het felbegeerde truitje!

Afbeeldingen door Hidde Muije | @instaschaats

Heren Beloftedivsie 

Drie man van de Beloftes stonden aan de start, Jesper, Koen en Mark. Daarnaast schoven ook het broertje van Mark, Stan en stagiair Jesse aan bij de ploegbespreking want ook zij wisten zich te plaatsen voor het NK. De grote favorieten voor deze wedstrijd waren allemaal snelle mannen dus wij moesten een massa sprint voorkomen om dat truitje te bemachtigen. 

Na de start was het al snel duidelijk dat het erg lastig werd, Mark ging onderuit in ronde 10 en ook Jesper lag niet veel later op de grond. Ze wisten terug te komen, maar helaas kostte dit veel energie. Koen probeerde zich vooraan te houden en mee te schuiven met belangrijke aanvallers. Maar de sprintersploegen hadden goed grip op het peloton. Niemand wist ver te komen. Rond de 20 rondes voor het einde wist Mark zich los te weken uit het stramien van deze mannen, solo wist hij 150 meter te pakken, maar als eenzaam persoon tegen het peloton kreeg hij te weinig ruimte. Jesper en Koen probeerde daarna ook nog weg te komen, maar de sprinters hadden het maar op een ding gemunt... een massa sprint. Mark had zich helemaal leeg gereden in zijn inspanning en stapte eerder uit, Jesse was helaas na 60 rondes onderuit gegaan en kwam niet meer terug. Jesper en Koen waren ook moe van hun inspanningen en finishte achterin het peloton te finishen. 

Dames Topdivisie

De dames stonden met vijf man sterk aan de start. Pien had zich knap geplaast als regiodame. De meiden wisten niet goed wat ze moesten verwachten van de wedstrijd, maar ze hadden er zin in. Tessa zat direct lekker in de wedstrijd en reed goed voorin mee. De rest van de dames moest even inkomen en waren een beetje zoekende in de wedstrijd. Op een gegeven moment ging dit beter en kon het schuiven beginnen. Helaas viel Tessa halverwege de wedstrijd en kon zij het gat naar het peloton niet meer dichtrijden. Kort daarna moest Malou de wedstrijd helaas staken vanwege een pijnlijke rug. De andere drie dames zaten op dat moment goed in de wedstrijd. Er werd beter geschoven en ze konden goed meekomen met het peloton. Met nog een aantal ronden te gaan, begon de finale. De posities werden bepaald en treintjes werden gevormd. Bente en Pien zaten mooi voorin. De laatste paar rondes werd het tempo flink opgeschroefd. Met het ingaan van de laatste ronde zat Bente op een top tien positie. Er werd hard gesprint en Melissa, Pien en Bente haalden alles eruit wat erin zat. Bente viel helaas op het laatste rechte stuk en kon daardoor helaas een top notering vergeten. . Melissa sprintte naar een mooie 30e plek en Pien werd 39e. Sterk gereden in deze zware wedstrijd!

Heren Senioren

Nadat we tijdens de feestdagen allemaal wat extra tijd hadden om uit te rusten dan wel nog even wat extra uren te maken, was het traditie getrouw 1 januari tijd voor het NK! Dus geen groots feest tijdens Oud & Nieuw voor deze studentenploeg en ons toch een beetje inhouden voor één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar! Waar we weer met in totaal 11 man aan de start stonden van zowel team Vector als team Port of Amsterdam. Jeroen, Victor en Joeri hadden ook de keuze om bij de neosenioren te rijden, aangezien deze jongens nog binnen deze leeftijdscategorie vallen, maar kozen om samen met de rest van het team de uitdaging aan te gaan tegen een aantal van de beste schaatsers die dit land te bieden heeft. Casper Zuurveld had zich met zijn goede prestaties in de Beloftendivisie geplaatst bij dit NK.  
Helaas was niet iedereen topfit uit de feestdagen gekomen. Christoffel was helaas niet fit, en ook Cas had de nacht voorafgaand aan deze wedstrijd nog even boven de wc gehangen. Echter gaven deze jongens evengoed alles voor het team en reden naar omstandigheden een sterke wedstrijd! Waarin ook de rest van het team weer een stap gezet heeft, waardoor we vrijwel elke kopgroep er iemand bij hadden zitten. Niels voelde zich goed genoeg om ook nog even een solo aanval te plaatsen, waarmee hij toch een paar meter en wat mooie tv minuten pakte. Helaas zat de wedstrijd aardig op slot, en kwam er niemand echt weg. Dus MASSA SPRINT!
Met meerdere mannen in de finale nog fris wisten we elkaar te vinden en een trein op te zetten, en zelfs nog een goeie poging te doen om helemaal naar de voorkant van het peloton te rijden. Daar aangekomen moest er een positie veroverd worden. Terwijl de snelheid extreem hoog lag deed Daan nog een goeie poging ertussen te komen maar te vergeefs, er werd geduwd en getrokken en we verloren de positie weer. Toch wisten Daan en Victor een goeie sprint te rijden, resulterend in een 13e plaats voor Victor en een 16e plaats voor Daan. Een goed begin van het nieuwe jaar, een goeie wedstrijd en een klassering waar zeker nog verbetering in zit.

Zaterdag mogen wij weer van start in Tilburg, dit is een doorstroomwedstrijd waar Mark van der Hulst mee mag doen met de Topdivisie. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.