KPN Cup 8 - Beloften

Gepubliceerd op 9 januari 2017 om 13:21

Terwijl Sven Kramer aan zijn race begint, begin ik met het verslag over mijn race. Zaterdag heb ik voor de tweede keer dit seizoen deel mogen nemen aan een wedstrijd op het landelijke podium. Normaal rijd ik mijn marathons bij het Zesbanentoernooi, maar omdat mijn klassering goed genoeg is, mag ik nu weer bij de landelijke jongens starten in de zogenoemde “doorstroom-wedstrijd”. Na het NK van vorige week, waar ik 18e werd, een mindere Zesbanen-marathon in Amsterdam op woensdag, was ik erop gebrand om gisteren te laten zien dat ik dit niveau aan kan.

Door Casper Zuurveld

Rond een uur of half 4 glibberen we met de auto richting Eindhoven. Na de voorbespreking met Stan, het warmlopen en een klein gevecht met het snijvaste onderpak betreed ik het ijs van Eindhoven. Het is koud, dus het ijs is hard. Maar dat betekent ook het ijs snel kapot zal gaan. Nog even langs bij Stan en op naar de start.

Het begint gelijk goed, na een ietwat rustige start gaat de gang er goed in. Ik kan goed meerijden, al heb ik nog wel moeite om een goede plek in het peloton te behouden. Ik merk dat, als ik naar voren opschuif, ik ongeveer twee rondjes later achteraan het peloton zit. Zo merk je dat het echt een niveau hoger is dan het Zesbanentoernooi. Ik probeer ook echt alleen maar te schuiven als het peloton stilvalt. Dat scheelt weer energie, zo denk ik dan. Meerijden gaat me goed af, dus achteraf had ik best wel wat meer energie kunnen gebruiken om beter te schuiven.

Halverwege zie ik met veel geschraap iemand onderuit gaan. Koen… Gelukkig kan hij nog terugkeren. Even later zie ik Koen weer vooraan het peloton, en zelfs op kop sleuren. Hij rijdt een goede wedstrijd, volgens mij, rijdt actief mee voorin, en springt ook een paar keer mee in een kopgroep. Het meerijden gaat mij nog goed af, eigenlijk een stuk makkelijker dan tijdens het NK in Thialf. De vochtige lucht vind ik een stuk prettiger dan de droge lucht van vorige week.

Even later zie ik Koen weer richting de boarding schuiven… We rijden inmiddels richting de finale, en deze keer komt Koen helaas niet meer terug. Koen schreeuwt me nog toe dat ik écht naar voren moet schuiven, dan kan ik misschien nog een goede sprint rijden. Ik zit nog redelijk fris, dus ik neem Koen zijn woorden ter harte.

Ik kom net niet zo ver naar voren als ik zou willen. Als we de bel krijgen lig ik op plek 25-30 denk ik. Nog even een rondje goed gas geven dus! Bij het wisselvak haal ik al een hoop rijders in, maar ik zit de laatste bocht wel ver aan de buitenkant. Door de drukte kan ik ook niet echt gas geven in de bocht, maar ik haal nog wel een hoop rijders in. Ik finish nog in de voorhoede van het peloton, achter een paar jongens die nog vlak voor de sprint weggesprongen waren.

Achteraf blijk ik 16e te zijn geworden, daar ben ik heel tevreden mee! Toch weer twee plaatsen vooruitgang op de uitslag van het NK. Als ik in de uitslag kijk, ben ik de beste Zesbanen-rijder, de tweede doorstroom-rijder en ik rij de tweede snelste ronde van iedereen in de koers.

Sven is inmiddels Europees Kampioen All-Round en heeft een leuke avond. Ik heb gisteren ook een leuke avond gehad, en heb toch laten zien dat ik deze 100 rondjes aan kan. Nu eerst nog even concentreren op het klassement van het Zesbanentoernooi, want daar kan ik een beennummer mee verdienen voor de Beloften voor vorig seizoen.