KPN Cup 8 - Topdivisie Heren

Gepubliceerd op 9 januari 2017 om 22:38

Even is het spannend of de 8ste wedstrijd om de KPN marathon cup wel door kan gaan. Er is code oranje afgeroepen door het knmi ivm ijs op het asfalt. Helaas betreft dit rijks asfalt en niet het asfalt van één van de banen in het hoge noorden waar mogelijk de eerste natuurijs marathon van het jaar gehouden kan worden. Om 12uur maakt de knsb bekent dat de wedstrijd toch door kan gaan omdat de dooi in de loop van de dag zijn intrede gaat doen en daarmee de gladheid zal verdrijven.

Door Tijs van der Steen

Nadat ik heb vernomen dat de wedstrijd doorgaat hijs ik mijzelf in mijn fietskleding en stap op de tacx om de benen los te draaien. Op de achtergrond schalt bloed, zweet en tranen van Andre Hazes uit de speakers voor net dat beetje extra goesting. Daarna een stevige maaltijd en de schaatsen slijpen, we zijn klaar voor vertrek.

Ruim een uur voor de wedstrijd komen we bij elkaar om de laatste tactieken door te nemen. Casper vraagt een ieder of hij fit genoeg is om zijn taken uit te voeren en daarna we nemen de lijst met “gevaarlijke” mannen nog één keer door. De KPN cup in Eindhoven is tevens een doorstroom wedstrijd waarin de beloften Niels, Cas en Joeri zich zelf kunnen meten met de mannen uit de topdivisie. Helaas zal het team het vandaag zonder Mark en Christoffel moeten stellen ivm met ziekte.

De wedstrijd gaat over 125 ronden en begint afwachtend. De grote mannen van de ploeg van Jillert Anema zijn afwezig en je ziet dat het zoeken is naar de nieuwe hiërarchie in het peloton. Na een kleine 30 ronden ontstaat er een omvangrijke kopgroep, alle grote ploegen zijn vertegenwoordigd. Ik twijfel geen moment en probeer er naartoe te springen. Ik hoor iemand stevig hijgen achter mijn rug en geef over om zo snel mogelijk weer aan te pikken. Ik zie dat het Johan is die met een fabelachtige versnelling het gaatje naar de kopgroep dicht rijdt. Ik kan net de aansluiting met Johan niet maken en zwem op dat moment ergens tussen de kopgroep en het peloton. Even lijk ik in de Chasse Patate te zitten maar dan hervind ik mijn tweede adem waarna ik alsnog de aansluiting met de kopgroep kan maken.

We zijn met 2 man rond in een omvangrijke groep van 20 man. Erik, Bart en Niels proberen Johan en mij zo goed mogelijk uit de wind te houden zodat we weer op krachten kunnen komen. Joeri is dan helaas al uitgevallen met een kapotte schaats na een val. 50 ronden voor tijd gaat er een tweede groep lopen die voor nog een ronde voorsprong gaat. Ik zit al helemaal “en bloc’ en moet helaas in het peloton blijven zitten. Johan kan net de oversteek niet maken en valt ook terug in de grote massa. Bart en Erik doen er daarna alles aan om de groep niet rond te laten gaan maar tegen een goed samenwerkende kopgroep zijn zij helaas niet opgewassen.

Met nog 10 ronden te rijden voor het peloton word ik aangetikt en ga onderuit. Ik probeer zo snel mogelijk weer op te krabbelen maar daarbij schiet de kramp tot achter mijn oren. Nadat ik voor het eerst een ronde heb gepakt bij de topdivisie wil ik deze niet zomaar uit handen geven en ik zet de achtervolging in. Het peloton gaat iets overeind en met hulp van Bart weet ik de aansluiting weer te maken. Bart heeft hierdoor zijn goede positie in het peloton opgegeven en zal uiteindelijk 35ste worden. Erik weet er nog een aardig sprintje uit te persen en finisht op een 28ste plek.

Tijdens de sprint van het peloton raak ik de aansluiting met de kopgroep kwijt. Ik beland in een soort niemandsland waar ik nog 5 ronden alleen door moet ploeteren om uiteindelijk als 19de te eindigen. Johan kan wel volgen er perst er nog een mooie sprint uit waardoor hij vandaag als 16de de finishlijn passeert.

Helaas geen top 10 notering in Eindhoven maar desalniettemin kunnen we als team tevreden terug kijken op deze wedstrijd waarin we hebben laten zien veel voor elkaar over te hebben.
Daarnaast een dik compliment aan de B-rijders die zich goed staande hebben gehouden tussen het geweld van de topdivsie. Joeri moest de wedstrijd helaas vroegtijdig beindigen door een val maar reedt daarvoor attent mee. Niels heeft Tijs uitstekend geholpen om voorin te komen en te blijven. Dit heeft hem veel kracht gekost waardoor hij eerder moest uitstappen, zijn kansen komen nog wel. En last but not least hebben we Cas, soms twijfelt hij wel eens te veel aan zichzelf maar nu heeft hij toch een uitstekende wedstrijd laten zien. Met zijn 33ste plaats bij de topdivisie kan hij dik tevreden zijn en met goede moet uitkijken naar het tweede deel van het seizoen.