KPN Cup 1 - Beloften - Meteen raak!

Gepubliceerd op 23 oktober 2016 om 13:01

Iets na half tien staan we dan eindelijk opgesteld aan de startstreep voor de eerste marathon in de KPN Cup. Ik voel mij de hele dag al goed, ik heb het 'speciale wedstrijdgevoel' dat ik alleen op wedstrijddagen heb. Dat gevoel heb ik de hele zomer gemist, want in tegenstelling tot veel ploeggenoten die wieler- of skeelerwedstrijden rijden heb ik er bewust voor gekozen om dat niet te doen. Een beetje rust in het hoofd na een hectische winter en focussen op goed en hard trainen. Maar nu is het dat gevoel dus weer terug en dat voelt goed! Tijd om te knallen!

Door Mark van der Harst

We zitten er een aantal keer goed bij in de openingsfase van de wedstrijd. Echter missen we een sterke kopgroep, gegangmaakt door twee A-rijders. Ik besluit te gaan achtervolgen. Samen met een andere rijder kom ik in de buurt van de kopgroep, maar de aansluiting weten we niet te vinden. Ons tempo zakt in en ik zie de kopgroep richting de staart van het peloton rijden. Ik besef me dat het heel moeilijk wordt om nu nog terug in de wedstrijd te komen.

Ik zak terug in een nieuwe achtervolgende groep. Rijdend op zo'n 200meter van het peloton vind ik toch weer wat hoop dat we rond kunnen gaan. De samenwerking in deze groep is echter niet optimaal. Er wordt veel verzaakt en het tempo zakt vaak in, de rondes beginnen te tellen. Ik schroef het tempo een aantal keer op en het peloton komt steeds meer in zicht. Ik rijd weg bij de groep, word opgewacht door Cas en samen overbruggen we de laatste meters naar het peloton! Echter, het is nog niet gedaan, want vooraan zijn de koplopers in de wedstrijd al weer vertrokken voor hun tweede ronde. Ze zijn gelukkig nog binnen bereik, dus kan ik er snel naar toe springen. Het peloton is moe en weet dat de ereplaatsen vergeven zijn. Daardoor gaat het pakken van de tweede ronde een stuk gemakkelijker dan de eerste. Ik zit bij de vier man met twee ronden voorsprong die gaan rijden om de winst!

De finale is in zicht. Het peloton sprint af met daarin Koen (47e), die een sterke indruk maakte in zijn eerste beloftenwedstrijd, en Cas (30e). Ook de 'langebaners' van Team Naturalicious reden een goede wedstrijd, Jeroen (36e) en Victor (32e) eindigen ook in het peloton. Even later gaan de mannen met één ronde voorsprong sprinten. Niels sprint naar plaats 12 en ook in deze groep twee rijders in de kleurrijke pakken van Naturalicious: Joeri (11e) pakt een rondje in zijn debutwedstrijd en Roy (7e) laat zien nog altijd een sterke man in het peloton te zijn!

Dan begint de echte finale! Ik realiseer mij dat het heel moeilijk gaat worden om mijn tegenstanders in een sprint te verslaan. Ik besluit daarom om gebruik te maken van de afsprintende groep met één ronde, om zo met een voorsprong te laatste vijf ronden in te gaan. Dit lukt goed en ik krijg een aardig gaatje. Ik probeer de ontspanning in mijn slag te vinden om zo de vijf rondes goed vol te kunnen houden. Iedere bocht die ik rijd zwelt het geluid vanaf de kant harder aan. Heel veel SKITSers en andere bekenden staan langs de baan mij aan te moedigen! Bij het ingaan van de laatste ronde heb ik nog altijd een voorsprong. Nog één keer zet ik aan, niet meer omkijken! Ik kan het halen! Ik moet het halen! Ik haal het!!

De eerste overwinning van het seizoen is binnen. Lekker uurtje gesport. Volgende week in het oranje!

Lees ook het interview met Mark op Schaatsen.nl.

14633388_1284878191557576_4520842311962661410_o.jpg
Foto's door Ben van Trierum