KPN Cup 11 Amsterdam & Natuurijs Haaksbergen

Gepubliceerd op 22 januari 2019 om 17:22

Zaterdag 19 januari stond de marathon op de Jaap Eden baan op het programma. Een thuis wedstrijd met veel fans van de studentenvereniging SKITS en natuurlijk een team dat voelde dat ze moesten gaan presteren. Daarnaast was er de eerste natuurijsmarathon in Haaksbergen waar veel van onze regionale rijders aan de start stonden.

Foto's door Hidde Muije; @Instaschaats

De Beloften trapten traditiegetrouw de wedstrijd af met 100 rondes. Mark was na enkele rug problemen eindelijk weer terug op de baan, maar zijn wedstrijd verliep niet vlekkeloos, na 6 rondes wordt hij meegenomen door een vallende rijder en komt naar in de boarding terecht. Bij het opstaan had hij veel last van zijn voet en later bleek dat een schaats in zijn enkel had gesneden. Hij kon helaas niet meer verder en heeft bij de EHBO een hechting moeten laten zetten. Ondertussen ging de wedstrijd door, het was een zware wedstrijd en na veel pogingen gaat er met 50 rondes te gaan een kleine kopgroep rond, helaas zonder een van onze jongens, die gingen zicht opmaken voor een sprint om plek 6. Koen kon hier helaas niet aan meedoen, met nog 20 rondes te gaan wordt ook hij onderuit gereden door een gevallen rijder en kwam niet meer terug. Jesper deed nog een verwoede poging om weg te komen, eerst met een aantal anderen, maar eenmaal teruggepakt ging hij er meteen weer vandoor. Helaas was het net een ronde te ver en kwam hij als 53e over de finish. Vector rijder Casper kwam als 22e over de meet en was daarmee de beste rijder.

Bij de dames stonden er drie rijders aan de start. Melissa, Tessa en reserverijdster Pien waren van plan om op de thuisbaan veel van zich te laten zien. Al snel ging er een groep van 3 dames rond en daarna zorgde die ploegen ervoor dat er niemand verder weg kwam. Dat was jammer voor onze dames. Zij gingen zich daarna opmaken voor de pelotonsprint om plek 4. Na een zware finale weet Pien als eerste van POA de finish te halen, een nette 27e plek voor onze reserverijdster, Tessa zat daar vlak achter op plek 30 en Melissa werd uiteindelijk 47e.

Bij de heren A was het een groot spektakel stuk. De mannen reden sterk en het was een snelle wedstrijd op het harde ijs van de Jaap Edenbaan. Het team van de sprinters controleerde echter steeds sterk en ondanks dat de mannen van POA en Vector vaak mee zaten kwamen ze nooit ver. Na een val van Bart de Vries van B&T werd de wedstrijd halverwege nog geneutraliseerd en na de herstart probeerde onze mannen er nog alles aan om een massasprint te ontlopen. Maar de ploeg van Hekman had alles goed onder controle. Net voor de sprint ging Jeroen Janissen helaas onderuit en kon niet meer terugkomen. Kay, Joeri, Christoffel en Mark redde ook de sprint niet. Daan zat, net zoals de afgelopen weken, weer goed voorin, maar helaas kwam hij net buiten de top-10 over de finish, hij werd uiteindelijk 12e. Niels en Sjaak kwamen respectievelijk als 32 en 33e over de finish.

Haaksbergen

Dezelfde avond vertrok een groot deel van onze rijders al richting de Weissensee, niet wetende dat twee dagen later op Haaksbergen ook een marathon verreden kon worden. Omdat al veel ploegen in Oostenrijk waren mochten ook een groot aantal regiorijders van start. Bij de Dames waren dit naast onze landelijke rijdster Malou ook Suzanne, Estelle, Annelies, Judith en ploegleidster Ellen. Malou was nog niet helemaal hersteld van haar rug, maar reed een goede koers ze zat steeds bij de kopgroepen met de belangrijke landelijke rijdsters. Helaas was de samenwerking steeds ver te zoeken tussen de rest en kwamen die groepen nooit ver. Na een paar speldenprikjes, waar ook Suzanne vaak te vinden was, kwam er een dame weg. Estelle wist na twee rondes ook aan te sluiten. Uiteindelijk sloten er nog meer aan, maar werden na een tien tal rondes weer teruggepakt voor het peloton. Daarna ontstond er nog een kopgroep met daarin Judith die het tot diep in de finale leken te redden, maar het peloton was wakker geschud en het vele afstopwerk van onze dames werd teniet gedaan. In de sprint wist Malou als eerste te finishen naar een mooie 10e plek, Suzanne finishte als 23e, Annelies als 24e en Ellen als 34e. Estelle en Judith reden een erg sterke wedstrijd maar redde uiteindelijk net niet de finish.

Bij de heren stonden Wieger en stagiair Jesse aan de start. Na een zwaar begin ging het al te snel voor Jesse en halverwege moest ook Wieger er aan geloven, maar het was voor beide mannen een mooie ervaring die ze niet snel meer vergeten. Jaloersmakend zaten de andere rijders in Oostenrijk te kijken naar de wedstrijden.