Snelle wedstrijden in Heerenveen en de eerste overwinning

Gepubliceerd op 13 november 2018 om 21:16

Van het weekend werd er gestreden op twee fronten, het landelijke peloton was inmiddels geland in Heerenveen voor drie snelle wedstrijden en de regio dames en heren kwamen na twee weekenden andere wedstrijden terecht in Den Haag voor de tweede Zesbanen wedstrijden.

Foto gemaakt door Hidde Muije / @instaschaats

Eerste winst en pech

De 2e wedstrijd van het 6-banen toernooi was gestart in Den Haag. Dit keer moesten de dames maar 35 rondes, wat voor sommige een echte opluchting was in vergelijking met de afgelopen twee regiotop wedstrijden.
We hadden afgesproken om er een harde wedstrijd van te maken zodat er een kop groepje zou ontstaan. In het begin deed Pien de eerste poging en reed met 4 andere meiden ongeveer 10 rondes weg van het peloton. Helaas werden ze terug gepakt, maar direct daarna viel  Roos aan en pakte 60 meter. Nog 3 andere meiden kreeg ze mee waaronder Judith Krabbenborg (SKITS). Door super teamwork van Pien, Suzanne. Annelies en Estelle kwam de kopgroep op een halve ronde.
Roos wist de laatste ronde los te komen en werd mooi 1e en staat op dit moment ook 1e in het klassement! Judith (SKITS) werd 3e, Estelle 12e, Annelies 15e, Pien 16e en Suzanne 26e!
Een mooie tweede 6-banen toernooi voor de dames!

De heren hadden een wat zwaardere wedstrijd voor de kies. Nadat Bart en Wieger tussen beide wedstrijden door een beetje ziek, zwak en misselijk waren geworden stonden ze toch met volle moed aan de start. Bart had het zwaar en kon de finish helaas niet bereiken. Wieger was goed van voren aanwezig maar helaas werd hij in de finale onderuit getikt en kon hij niet meer meedoen om de prijzen. Stagiair Pijke wist wel de finish te halen en eindigde op een mooie 11e plek.

Gegokt en verloren
De meiden wisten niet goed wat hen te wachten stond op het snelle ijs. De wedstrijd ging vrij hard en er waren verschillende aanvallen. Bente was alert en zat bij veel uitlooppogingen. Malou is ook nog eens naar een kopgroep gereden, maar al deze groepen bleven uiteindelijk niet weg. Op het moment dat de beslissende kopgroep weg reed, zaten de dames helaas niet op de juiste plek om de aansluiting te maken. De kopgroep was uiteindelijk erg groot en ze konden de aansluiting maken bij het peloton waardoor het peloton af mocht sprinten met het rondebord op 11. Dit werd helaas pas een ronde van te voren gezegd waardoor de meiden niet erg goed meer konden positioneren. Uiteindelijk resulteerde dit voor Bente, Melissa, Tessa en Malou in een 31e, 34e 39e en 40e plek. Jammer dat alle vier de meiden niet bij de kopgroep zaten, maar de meiden hebben elkaar veel beter opgezocht in de koers wat weer een verbeterpunt was ten opzichte van de vorige weken. De motivatie is hoog dus op naar volgende week!

Valpartijen kleuren de koers
Na 3 marathons op zware ijsbanen, stond vandaag het razendsnelle ijs van Thialf op het programma. Tel dat op bij het feit dat A-ware nog geen wedstrijd had gewonnen en dan weet je al ongeveer wat je kunt verwachten: een sloopkoers. Met het hele team hadden we vooraf vastgesteld dat positionering het allerbelangrijkst was. Te ver van achteren in een zware fase kon dodelijk zijn. Er stonden 8 van de 10 man aan de start: Sjaak nam geen risico’s met zijn rug en Kay (Vector) gebruikte het weekend om zich op te laden richting Holland Cup 2, de plaatsing voor het NK Afstanden.
Het eerste kwart van de koers ging het niet eens zo hard, maar iedereen voelde dat het de stilte voor de storm was. Daan en Jeroen lieten zich vaak van voren zien in aanvallen, de andere mannen draaiden goed mee.
De eerste windvlagen ontstonden toen de eerste kopgroep wegsprong zonder AB-vakwerk, even later zwol de bries aan tot een herfststorm op het moment dat Jorrit Bergsma eigenhandig een kopgroep met 4 man van Bouw en Techniek, waar ook Daan zich in verschanst had, terugreed. Het peloton strekte zich maximaal en brak op meerdere punten. Voor Cas en Joeri betekende dat einde koers. Er op dat moment zelfs zoveel mannen doorheen dat toen Bergsma, Stoltenborg en Van Ham er vandoor gingen, niemand een antwoord klaar had. Toen de drie koplopers aansloten, reed Stoltenborg in één ruk om het peloton heen, Bergsma en Van Ham achterlatend. Hij werd onmiddellijk opgewacht door ploeggenoten om solo nog een ronde te pakken! Op dat moment bereikte de storm orkaankracht: Victor, Daan, Mark en Jeroen schoven mee met de trein van Okay, maar die misten de slag. Mark viel helaas bij deze actie. Wat hierop volgde was een driedubbele ploegenachtervolging: Bouw en Techniek tegen A-ware tegen Okay. Mark, Niels, Christoffel en Daan moesten er af, alleen Victor en Jeroen konden bijblijven en zij zouden gaan rijden voor plek 6 t/m 23. Jeroen voelde zich goed voor de sprint maar met het ronde bord op 12 kwam er plotseling kramp opspelen. Dankzij snelle communicatie met Stan en Victor werden de plannen last-minute omgegooid en sprintte Victor naar een knappe 11de plaats, Jeroen kwam als 20ste over de streep. Zij waren de enige rijders voor het jongerenklassement die de streep haalden.

Goed ploegwerk leidt tot een 4e plek

Zaterdag 17 november reisde het marathonpeloton af naar Thialf om daar te strijden voor de vierde wedstrijd van de Marathon KPN cup. Thialf staat bekend om de snelle wedstrijden en ook dit jaar was geen uitzondering. Bij de beloften waren er de eerste 40 ronden verschillende ontsnappingspogingen, maar het peloton wist zonder al te veel moeite de gaten dicht te rijden. Eenmaal op de helft begon de vermoeidheid in de benen van het peloton te zitten en zagen zes rijders hun kans schoon hier gebruik van te maken. Het was een sterke kopgroep met goede samenwerking en al snel hadden zij een ronde voorsprong op het peloton. Helaas ontbrak POA, die helaas vanwege blessures zonder Koen en Jelle aan de start verschenen, in deze groep. Niet veel later zag Mark zijn kans schoon om in zijn eentje een gat te slaan en reed hard weg van het peloton. Onderweg was er nog een korte samenwerking met een andere rijder, maar drie ronden later ging Mark ook hem voorbij. Met nog 200 meter tot de staart van het peloton begon het gezicht van Mark te vertrekken en gaf het peloton ook minder ruimte toe. Jesper liet zich hiertoe afzakken uit het peloton en reed het gat in minder dan 4 ronden terug naar een gat van 40 meter. Het laatste sprongetje kon Mark zelf maken waardoor uiteindelijk zeven man mocht sprinten voor de podiumplaatsen. Het peloton mocht zich voorbereiden op een sprint voor de achtste plek. Helaas kon Casper hierin geen potten meer breken en kwam hij niet verder dan een 31e plaats. Met zeven man over en nog 500 meter te gaan tot de finish plaatste Mark nog een dappere aanval wat resulteerde in een 4e plek! Hiermee heeft hij ook weer goede zaken gedaan. Na zijn val in de sprint van vorige week is hij nu weer opgeklommen naar een vijfde plek in het algemeen klassement. De ploeg mag terugkijken op een goed weekend! Op naar Haarlem!