Team Port of Amsterdam / SKITS al jaren hofleverancier van talenten marathonschaatspeloton

Gepubliceerd op 16 juli 2018 om 20:10

Amsterdam, juli 2018

Team Port of Amsterdam / SKITS gaat het negende jaar in als marathonploeg met Topdivisieteam. Na de sportieve successen van vorig seizoen (vier keer een vierde plaats) en in het verleden derde plekken van Bart van der Vlugt en Bart Swings, zijn de ambities verder opgeschroefd. De focus ligt nog steeds op het opleiden van schaatsers en kansen geven aan talent, maar voor komend seizoen is een podiumplaats behalen zeker ook een belangrijke doelstelling.

"De grootste opleider in het peloton.”

In de afgelopen negen jaar hebben er veertien heren hun debuut gemaakt als Topdivisierijder. En sinds de oprichting van het dames Topdivisieteam drie jaar geleden zeven dames. Het unieke van Team Port of Amsterdam / SKITS is dat rijders kunnen instromen vanaf de regio bij de 6-banen wedstrijden, vervolgens kunnen promoveren naar de 1e divisie en bij goede resultaten de kans krijgen bij de Topdivisie. Aankomend seizoen zullen er wederom vier heren ( allen uit eigen opleiding) debuteren en drie dames (waarvan één uit eigen opleiding).

De filosofie dat gezamenlijk trainen iedereen motiveert en het niveau doet toenemen is nog steeds een van de speerpunten van SKITS. Door deze kruisbestuiving kunnen de regio’s zich optrekken aan de 1e divisie en de dames, de dames aan de 1e divisie en de 1e divisie aan de Topdivisie heren.

“Elke week een gepuzzel om iedereen vanuit Amsterdam en omstreken in Friesland te krijgen.”

Sinds vorig seizoen is er door de ploeg ingezet om op sneller ijs, door wekelijks te gaan trainen in Leeuwarden en Heerenveen en een overnachting bij Herberg Oer ’t Hout te Grou. Coach Casper Helling is zeer tevreden over de resultaten: “Het niveau in het marathonschaatsen is enorm hoog. Om hierin mee te kunnen, moet je niet alleen conditioneel topfit zijn, maar ook over een uitstekende schaatstechniek beschikken. De wedstrijden worden beslist op hoge snelheden. Om onze topsnelheid te verhogen en onze schaatstechniek te verfijnen, zoeken wij het snelle ijs in Heerenveen en Leeuwarden op. Hier zijn de omstandigheden stabiel, kun je iedere slag optimaliseren en rijd je met elkaar relatief makkelijk op hoge snelheid.  Bovendien is het voor de teamgeest heel goed om wekelijks met elkaar in Friesland te trainen, te slapen en over schaatsen te praten. Zo kan de focus even volledig op het schaatsen en zijn we allemaal even professional.” Daarom is Helling ook zeer content dat de herberg Oer ’t Hout de samenwerking voor aankomend seizoen heeft verlengd. Natuurlijk is het elke week een gepuzzel om iedereen vanuit Amsterdam en omstreken in Friesland te krijgen, maar door daar 1,5 dag als topsporter te kunnen eten, slapen en drie keer te trainen pak je heel veel kwaliteit.

Het nieuwe coördinatieteam, met Marnick van der Meulen als technisch manager, is uitermate tevreden over de trainingen tijdens zomersijs (juni 2018), maar wil graag nog een stap zetten. “Port of Amsterdam is een zeer stabiele sponsor en al negen jaar sponsor van ons team. Zij ontpoppen zich steeds meer tot echt een ‘gedeeld eigenaar’ van het project. We hebben met onze schaatsers ambitie om nog een stap te zetten. Nieuwe partners zijn meer dan welkom om met ons te zorgen dat we de komende jaren meer ruimte hebben om schaatstalenten kwalitatief hoogwaardig te begeleiden en te faciliteren.”