NIEUWS - Team Port of Amsterdam ontwikkelt nieuwe schaats [1 April]

Gepubliceerd op 31 maart 2017 om 23:00

Team Port of Amsterdam is altijd bezig met het innoveren. In het verleden werden harde scheenbeschermers ontworpen en werd er geëxperimenteerd met de driepuntschaats. Nu waagt de studentenmarathonploeg zich echter aan een nieuw ambitieus project.

Tijdens de afgelopen editie van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee kreeg het marathonpeloton te maken met bizarre taferelen. Door de invallende dooi ontstond er een stuk van een aantal kilometer lang waar de schaatsers door een soort 'slush' ijs moesten zien heen te ploeteren. Schaatsen was er niet meer bij, en er werd veel gevallen. Gekscherend werd na afloop gezegd dat het waarschijnlijk makkelijker en sneller was gegaan op de speciale natuurijsschaatsen voor toerrijders of zelfs hardlopend.

Eenmaal terug in Nederland werden een aantal slimme koppen bij elkaar gezet. Leden van het team spraken hun wens uit bij de Universiteiten van Amsterdam om met een schaats te komen waarmee ze goed voorbereid zijn op het slush ijs. Omdat het aannemelijk is dat er vanwege de klimaatverandering vaker onder dergelijke omstandigheden gereden zal worden, wil de ploeg in de toekomst hier goed op voorbereid zijn. De grap die men maakte over de toerschaatsen werd vervolgens serieus opgenomen door de wetenschappers van de Amsterdamse Universiteiten. En zo ontstond het idee om het systeem van de toerschaats, de afneembare ijzers, te combineren met de wedstrijdschaats. De ijzers zullen afneembaar worden en daarnaast zal het mogelijk worden om het klapmechanisme vast te maken, dit kan voordelig zijn op het slush ijs, omdat je ijzers dan minder blijven hangen. Wanneer een schaatser nu op een stuk slush ijs terecht komt, kunnen de ijzers eenvoudig worden afgenomen of het klapmechanische worden vastgezet (afhankelijk van de mate van slush). Bijkomend voordeel is dat hetzelfde systeem ook uitermate geschikt is voor het klûnen tijdens een mogelijke Elfstedentocht.

De nieuwe schaats is nog in de eerste fase van ontwikkeling maar moet komende winter gereed zijn voor gebruik. Deze zomer al zullen een aantal schaatser van Team Port of Amsterdam de nieuwe schaatsen gaan testen. Zij zullen daarvoor afreizen naar Nuuk in Groenland, waar op het Quallussuaq meer een speciale natuurijsbaan geprepareerd zal worden met ijs van verschillende kwaliteiten. De bevindingen aldaar zullen worden meegenomen in het verbeteren van de schaats.

In de tussentijd gaat de ploeg in Nederland weer beginnen aan de gebruikelijke voorbereidingen op het volgende schaatsseizoen. Een aantal van onze rijders zal actief zijn tijdens de Skeeler Marathon Cup. De eerste wedstrijd in die serie zal zijn op 27 april in Oldebroek.