KPN Cup 2 - Beloften - Wéér raak!

Gepubliceerd op 31 oktober 2016 om 19:03

Leeuwarden, zaterdag 29 oktober stond alweer de tweede wedstrijd van de KPN cup op het programma. Niet in Groningen zoals gepland, maar verplaatst naar de Elfstedenhal in Leeuwarden. Na de topprestatie van vorige week vertrekken we vol goede moed richting het Friese land. Vandaag zal Mark in het oranje pak van start gaan voor Team Port of Amsterdam/SKITS, natuurlijk zijn ook Koen, Cas en ikzelf aanwezig. Voor Team Naturalicious zijn Jeroen, Yoeri en Roy aanwezig.

Door Niels Immerzeel

Om 20.00 beginnen we met onze voorbespreking, iedereen is redelijk fit tot topfit. Een snelle baan dus niet teveel actie ondernemen aan het begin is het advies van onze nieuwe ploegleider Stan van den Berg. Daarna een handtekening zetten op de presentielijst en voor Mark het in ontvangst nemen van zijn leiderspak. Het materiaal is gereed, we kunnen beginnen met de warming up. De A-rijders rijden op dat moment hun wedstrijd en dan is het altijd leuk om te bekijken wat de ontwikkelingen zijn in de koers, gaan we hetzelfde scenario ook zien in onze wedstrijd? De A-rijders moeten dan nog 25 ronden ik begeef mij samen met Yoeri alvast naar de kleedkamer, waar het op dat moment nog lekker rustig is. We pakken de schaatsen uit de tas en besluiten deze in de hal aan te gaan doen zodat we de wedstrijd af kunnen kijken. Menig rijder heeft alweer commentaar, jullie zijn gek je gaat toch niet zo vroeg al je schaatsen onderbinden, ga nog een rondje inlopen man. "Ach" denk ik bij mezelf "jullie kunnen me wat", ik zorg dat mijn schaatsen goed zitten en neem er ruim de tijd voor.

Het ijs wordt vrijgegeven. Nog even twee rondjes inrijden en dan naar de start. Normaal gesproken vertrek ik achter in het peloton, maar vandaag mocht Mark de loze ronde op kop doen, omdat hij leider in het klassement is en dit wilde ik wel vanaf dichtbij meemaken. Samen met Mark en ook Cas waren we dan ook direct voor in de koers. Veel aanvallen volgden, we schoven mee, we sprongen nog meer mee en we probeerden af en toe een speldenprik te plaatsen. Helaas, er komt vandaag niets weg, het peloton geeft elkaar vandaag geen ruimte. Nog een ronde of 22 en dan hoor ik Roy achter me zeggen: ‘’Nou Niels er gaat nu echt niets meer gebeuren, massasprint vandaag’’. Een halve ronde later zit ik in een kopgroep van vijf. De samenwerking is goed en het gat groeit snel. Ploegen van de rijders in de kopgroep doen allemaal goed afstopwerk. Ik zie het oranje pak van Mark op de tweede plaats zitten in het peloton, het geeft vertrouwen. Met nog minder dan 100 meter achterstand op het peloton laten twee rijders zich afzakken uit het peloton, één daarvan is van ons, het is Cas! Cas zorgt ervoor dat de aansluiting met het peloton gerealiseerd word. Geweldig dit, zo heb ik weer een inspanning kunnen bewaren die mij in de finale wel eens goed van pas kan komen. Op het moment dat we aansluiten bij het peloton gaat ook direct de bel voor het peloton. Het tempo gaat flink de hoogte in en de kopgroep versplinterd, ik ben mee. Op dat moment weten we al dat Roy 9e is geworden, yoeri 18e, Mark 23e, Jeroen 35e, dat Koen zijn eerste rankingpuntjes pakt met de 38e plaats en Cas zagen we terug op de 57e plaats nadat hij geweldig werk opknapte in de finale, maar daardoor zelf geen sprint kon rijden.

De finale is begonnen! Nog drie man bij elkaar. Het tempo gaat wat omlaag, de vermoeidheid is zichtbaar en dit zorgt ervoor dat de ruggen gerecht gaan worden. Kansen voor de twee overige mannen om terug de aansluiting te maken. Ik heb een plan, weet precies waar ik aan wil gaan voor de sprint. Ik zit op plek vier, op 500 meter van de finish ga ik de sprint aan. Een gaatje is direct geslagen, focus blijven houden, de laatste keer langs bij de ploegleiders, mijn ploeggenoten schreeuwen me vooruit, de marge die ik heb is ruim. Ik weet dat ik kan winnen, iets voorzichtiger dan normaal door de laatste bocht en dan recht toe recht aan naar de finish. Mijn eerste overwinning bij de beloften is een feit! Als kers op de taart blijkt dat ik zowel leider ben in het algemeen als jongerenklassement. Mark zijn naam vinden we nog altijd terug op een derde plek en ook in het ploegenklassement staat we nog steeds bovenaan. Volgende week gaan we naar Tilburg en daar kennen we de weg, we gaan er weer vol voor met dit TOP team.