JAN MAARTEN HEIDEMAN STOPT NA DIT SEIZOEN MET MARATHONSCHAATSEN

Gepubliceerd op 18 december 2015 om 14:33

Jan Maarten Heideman, de meest succesvolle marathonschaatser aller tijden, stopt aan het eind van dit seizoen met deze wedstrijdsport. Dit heeft hij deze week meegedeeld aan zijn team, Team Haven Amsterdam / SKITS. Hij is 42 jaar, bezig in de topdivisie aan zijn 20e seizoen en de enige in het huidige marathonpeloton die de Elfstedentocht van 1997 ook schaatste. Als eerste voltooide hij die op klapschaatsen. Om de Elfstedentocht te kunnen rijden werd hij ook marathonschaatser.

Met 77 overwinningen op kunstijs voert Jan Maarten Heideman al enige jaren de ranglijst aller tijden aan. Records zijn eveneens dat hij vijf keer de marathoncup won (82 dagen droeg hij hierbij het oranje leiderspak) en vier keer een zesdaagse. Drie keer werd hij Nederlands kampioen op kunstijs, drie keer veroverde hij het open Nederlands kampioenschap op natuurijs en eveneens drie keer zegevierde hij in de natuurijsmarathon van Noordlaren. Twee keer schreef hij de Alternatieve Elfstedentocht in Finland op zijn naam. Het winnen van de Zweedse natuurijsklassieker Vikingarännet in 2012 was zijn laatste grote zege.

Op klapschaatsen (met vernieuwingen en experimenten in de schaatssport kreeg hij ook bekendheid) en als eenling in het peloton won hij in zijn eerste seizoen bij de A-rijders al een wedstrijd. Ploegen die Heideman daarna diende waren vele jaren toonaangevend in het peloton: Klerk’s Plastic-(Willems BV), Wehkamp, DSB, Proteq, AMI Kappers en Van Werven.

Dat hij in 2014 koos voor Team Haven Amsterdam / SKITS, de studentenploeg uit de hoofdstad had niet te maken met zijn vijftien zeges op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Belangrijk vond hij hierbij vooral dat hij zo topsport nog kon combineren met de fulltime baan die hij verwierf bij Leisure World Ice Center in Dronten, waar hij ook trainingen geeft. Dat hij door het vernieuwende team Haven Amsterdam/SKITS ook nog weer innovatief voorop kwam te rijden met het dragen van een helm (inmiddels verplicht) paste goed bij hem.

Hoewel hij ook dit seizoen nog al zijn wedstrijd uitreed vind hij het nu tijd al zijn energie te besteden aan zijn werk op en naast de ijsbaan. Jan Maarten Heideman: “Iedereen waarmee ik ben begonnen met schaatsen is inmiddels gestopt, ik ben de laatste van mijn generatie die nog in het peloton meerijdt. Ondanks dat ik het bij deze Team Haven Amsterdam / SKITS nog heel erg naar mijn zin heb is het na dit seizoen genoeg geweest. Ik vind het mooi dat ik de laatste twee seizoenen met deze jonge groep schaatsers en in deze grote organisatie heb kunnen rijden, dat is een mooie afsluiting.”

Ondanks dat Heideman stopt zal zijn naam nog volop betrokken blijven bij het marathonschaatsen. De marathonwedstrijd op de kunstijsbaan in Dronten heet sinds vorig jaar Heideman Bokaal. Ook een landelijke schaatsprijs is vijf jaar geleden naar hem vernoemd. Deze wordt elk seizoen uitgereikt aan de marathonschaatser die de meeste progressie boekt.