SCHAATSTALENT KRIJGT MULTIDISCIPLINAIRE OPLEIDING IN DE REGIO

Gepubliceerd op 23 december 2015 om 14:26

Multidisciplinair opleiden door samenwerking Schaatsacademie Haarlem / RTC Noordwest en Team Haven Amsterdam / SKITS

Amsterdam, 23 december 2015

Dit seizoen staat Team Haven Amsterdam / SKITS met een grotere ploeg dan ooit aan de start in de landelijke marathoncompetitie. In samenwerking met Schaatsacademie Haarlem / RTC Noordwest kon er naast de al bestaande A en B teams, voor komend seizoen een dames topdivisieploeg worden geformeerd. Hoewel ze nog weinig ervaring hebben kunnen de jonge talenten, Esmee Visser, Esther Kiel en Simone Warmerdam (alledrie RTC selectie) goed meekomen in het landelijke marathongeweld. Dat belooft dus wat voor het NK marathon wat op 3 januari op de Jaap Eden thuisbaan in Amsterdam wordt verreden. 

Naast het vaste trainingsprogramma bij de Schaatsacademie Haarlem / RTC Noordwest met focus op de langebaan, krijgen de rijders bij Team Haven Amsterdam / SKITS de mogelijkheid om ervaring op te doen met het rijden van marathonwedstrijden. Manager sporttechnische zaken en hoofdtrainer van de RTC selectie Sjoerd Geraets: ”De wedstrijden in de marathon zijn heel anders dan op de langebaan. Er is bijvoorbeeld een groot tactisch element en rijders zitten er vanuit mentaal opzicht heel anders in. Die afwisseling is leuk maar ook leerzaam. Vanuit trainingsperspectief zorgen het wedstrijdelement en de sfeer op de baan ervoor dat de rijders beter worden in intensief duur op een speelsere manier dan je normaal gesproken via een langebaan training kan bereiken. Vooral voor de stayers is dat een mooie aanvulling op het programma.”

Voor Team Haven Amsterdam / SKITS is het een mooie aanvulling op de bestaande ploeg. Guus Heijnen, manager Team Haven Amsterdam/SKITS: “Door de samenwerking met de schaatsacademie / RTC kunnen we nu ook in de dames topdivisie meedoen. Na in 2010 te zijn gestopt met het toenmalige damesteam, bleef bij SKITS altijd de wens bestaan om terug te keren in het damespeloton. We hebben dit jaar ook grote aanwas van regiorijdsters en op deze manier hebben zij ook iets om naar op te kijken. Daarnaast rijdt ook Jeroen Janissen (RTC Noordwest) dit jaar de bij de beloften mee. Ik verwacht dat zij zich stuk voor stuk binnen het marathonschaatsen kunnen ontwikkelen tot toppers.”

Afgelopen zomer werd de basis gelegd voor de unieke samenwerking die inspeelt op de laatste ontwikkelingen van opleidingsstructuur binnen het schaatsen. Schaatsacademie Haarlem /RTC Noordwest bestuurslid Jaap Kiel: “Vanuit het RTC Noordwest willen we graag het voortouw nemen om de samenwerking in de regio Noordwest te versterken om de ontwikkeling van schaatstalent in de leeftijd van 13 tot 22 jaar op een hoger plan te brengen. Dit geldt niet alleen voor het langebaan schaatsen, maar ook voor shorttrack en in-line skaten. Het marathonschaatsen vormt daarop een heel goede aanvulling en we zijn dan ook heel blij met deze samenwerking”

In het convenant over de samenwerking is opgenomen dat beide schaatsbolwerken, met behoud van eigen identiteit, gaan samenwerken op het gebied van, wedstrijdfaciliteiten, kennisdeling (schaatstechnisch en organisatorisch) en trainingsfaciliteiten. Zo trainen er bijvoorbeeld af en toe marathonrijders mee met het RTC.

Beide partijen zijn ervan overtuigd dat met deze samenwerking de multidisciplinaire aanpak wordt versterkt. Rijders kunnen zich in de twee stabiele organisaties op verschillende manieren ontwikkelen en klaarstomen voor een toekomst in het schaatsen. Plezier en succes gaan daarmee hand in hand.

007