KPN NK MARATHON – NEO SENIOREN

Gepubliceerd op 4 januari 2016 om 14:22

Het NK Marathon in Amsterdam. Al vanaf het moment dat bekend werd dat het NK in Amsterdam werd gereden keken we uit naar deze wedstrijd. De mooist wedstrijd op kunstijs van het jaar op de mooiste kunstijsbaan van het land. Met veel publiek en vooral met veel thuispubliek. De verwachtingen bleken terecht. De extra geplaatste tribunes stonden vol en tijdens de wedstrijd werden we luid aangemoedigd door alle aanwezige fans van de ploeg, en dat waren er veel zondag!

Dan de wedstrijd zelf. Dit keer moesten we het doen zonder Christiaan, Max en Paul. Zij waren te oud voor de neosenioren en mochten starten bij de senioren of hadden een dagje vrij. Naast Mark, Cas en Niels deden ook Maico en Jeroen weer eens mee. Dankzij zijn goede prestaties in het zesbanentoernooi mocht Koen een blauw nummer optapen en ook mee doen. Een omvangrijke ploeg dus en met een hoge doelstelling: het podium behalen en winnen!

De wedstrijd van Koen: Het NK was Koen zijn eerste landelijke wedstrijd. De eerste keer tussen de echte mannen die toch nog jongetjes zijn. Koen wist zich sterk te handhaven in het peloton en stelde zich dienstbaar op door Mark naar de kopgroep te katapulteren. Als één van de slechts vijf C-rijders reed Koen de wedstrijd uit: 24e.

De wedstrijd van Cas: Cas beleeft een moeizaam seizoen dankzij zijn heftige val in de zomer. Iedere week gaat het echter beter en dat was ook tijdens het NK goed te zien. Actief gedurende de hele wedstrijd en kon eindelijk weer het spel mee spelen. Toen de kopgroep vertrokken was controleerde Cas alle tegenaanvallen en in de finale lanceerde hij nog Niels nog een keer. Finish in het peloton: 21e.

De wedstrijd van Jeroen: Pas de derde marathon dit seizoen van Jeroen. In de eerste twee kwam hij dankzij kramp en valpartijen niet verder dan vijftig rondjes, maar pakte hij al wel een rondje. Hard schaatsen is het probleem niet (1.49 op de 1500meter) het 100 rondjes volhouden wel. Jeroen reed een zeer sterke wedstrijd, zat veel mee en was scherp op tegenaanvallen. Hij wist de jump naar de kopgroep te maken en pakte daarmee een ronde voorsprong. Na het afsprinten van het peloton hard doorgetrokken om een schifting in de kopgroep te forceren, maar dat mocht helaas niet baten. Strijdend om de ereplaatsen voltooide Jeroen zijn eerste 100ronden: 7e.

De wedstrijd van Maico: Nog een ‘langebaner’ in de ploeg. Samen met Jeroen wordt er volgende week gestreden om startplaatsen bij het NK Allround. Hoewel Maico liever spiegelglad ijs heeft maakte ook hij een sterke indruk. Toen de beslissende kopgroep al 200 meter voorsprong had waagde hij nog de sprong. En dat lukte! Voor het eerst reed hij een finale met een kopgroep. Niet overdienstelijk: 6e.

De wedstrijd van Mark: Mark is nog altijd de leider in het jongerenklassement van de beloftencompetitie en dus uitgeroepen tot één van de twee kopmannen voor het NK. De benen werkten echter niet goed mee (niet genoeg getraind? niet genoeg gerust?). Gelukkig kon hij deze wedstrijd iets minder opvallend door het peloton bewegen dan tijdens de competitiewedstrijden en zorgde het goede werk van Team SKITS voor wat meer rust. Toen het halverwege koers toch op aan ging komen moest Mark een aantal keer z’n laatste energie oproepen, maar hij wist uiteindelijk toch de kopgroep te bereiken en het peloton te dubbelen. In de finale was het beste eraf en werd een laatste aanvalspoging van Mark snel teniet gedaan. In de sprint iets te ver van achteren voor het podium: 5e.

De wedstrijd van Niels: Niels had topbenen. Hij wist waar te maken wat Gary Hekman had aangegeven te willen doen: overal bij zitten. Het peloton had hem nog niet bijgehaald of hij was al weer in de aanval. Als één van de eersten uit de uiteindelijke kopgroep wist hij dan ook een ronde op het peloton te pakken. Daar stopte het niet. Nog een aanval vlak voor het afsprinten van het peloton en opnieuw in de aanval in de laatste vijf rondes. Het mocht echter niet baten. In de eindsprint moest Niels van te ver komen. De sterkste man in koers werd vandaag, ondankbaar, 4e.

Een fraai rijtje dus. 4e, 5e, 6e en 7e. Maar dat het podium net niet is gehaald zorgt voor een enorm baalgevoel. Het vizier gaat nu echter weer op de KPN Marathon Cup. Woensdag in Assen en een dubbel Brabants weekend daarna. Dan worden we weer gesteund door Christiaan en Max en gaan we opnieuw vol voor de winst!